7 Temmuz 2010 Çarşamba

AMELİYATA GİRERKEN :))

Hayatımda hiç ameliyat olmamıştım ve korkuyormuydum hiç bilmiyorum.Üç ay boyunca o kadar çok hastahane işleriyle uğraşmıştım ki ; ameliyatı düşünmeye fırsatım olmamıştı. Bir buçuk ay önceye alındığı için hiç birşeyimi hazırlayamamıştım.Tüp mide ameliyatına karar verene kadar endokrin ,kadın doğum,diyetisyen,spor fizyolojisi bunların hepsinden geçmiştim nihayi karar ; metebolizmam iyi çalışmadığı , ünsilün direncim ve polikistik ovelim olması kilo vermemi engelliyen sebeplerdi ; yinede karar bana bırakılmışdı. Çok uğraşdım ama olmamıştı.İradem de yeterli değildi . Bu şekilde yaşamaya devam etmek çok zordu ve çok düşünmeme gerek kalmamışdı . Karar anı gelmişti ve ben artık hayatımın kararını vermiştim.Bu ameliyatı olmalıydım . Size çok önemli gördüğüm ameliyat öncesi ve sonrası yaşadıklarımı da anlatmak istiyorum.
Ameliyattan önceki gün hastahanede kan gazı alınıyor , sonrasında anestezi doktoru sizi görüyor ve böylelikle ameliyat sürecine girmiş oluyorsunuz . Ertesi gün çok erken saatte hastahanede oluyorsunuz.Size tavsiyem önden düğmeli mevsimine göre bir penye gecelik ve çıkarken giymek için tişort ve eşortman getirmeniz . Uzun bir süre üst iç çamaşırınızı giyemiyorsunuz . Hastahanede de giyecem diye boşuna getirmeyin . Birde emboli çoraplarını bir gün öncesinden alın sabah erken medicalciler açılmadığından dört döne bilirsiniz ,bizim gibi . Emboli çorabının fiyatı 25-30 tl arası . Ameliyata girmeden önce o çorapları giyiyorsunuz ameliyat önlüyüyle beraber.Hemşire gelip size bir iğne yapıyor , sakinleştiriciymiş ama ben hiç bişey anlamadım sakinleşdimi ne durumdayım anlayamamıştım sağten bir dakika bile oturamamıştım heyecandan . Daha sonra eşe dosta selam edip sonkerede duanıda okuyup gidiyorsunuz . Karizma gereyi hiç ağlamıyorsunuz . Zaten direk ameliyata almıyorlar . Bir saat kadar ön bir odada bekletiliyorsunuz . Ameliyata gidenleri ve ameliyattan çıkanları beklettikleri bir oda . Tam bir çin işkencesi . Sıra sıra sizi dizmişler sırası gelen gidiyor bir ara benim yattığım sedyeye çarptılar nasıl sıçramıştım gidiyorum diye . Meğer on dakika önce yanımdan götürdükleri adamı bandajlamışlar yanıma getirmişlerdi . Ameliyatı bitmişdi . Görseniz kimi ağlar kimi annecim der tımarhane gibiydi . Hemşireler elini tutup hastaların ayılmasını sağlıyorlardı . Bense kayan emboli çoraplarını düzeltmeye çalışıyordum ikide bir yerimden kalkıyorum hop beni geri yatırıyorlar . En sonunda biri hadi bakalım gidiyoruz dedi . Ben tıngır mıngır ameliyatın yolunu tutdum . Nasıl soğuk bir yer inanamazsınız . Herkez önlüklü hemen size elektrotları takıyorlar . Bir hemşire damar yolunu açıyor .İnanılmaz bir özen gösteriyorlar .Mahremiyetine çok dikkat ediyorlar . Anestezi uzmanı hazırmıyız sayalım dedi . Ben kaç dedim bilmiyorum uyandığımda bir demeye çalışıyordum:))
Ayılmam çok çabuk olmuşdu . Ameliyathaneden bilimcim yerinde çıkmışdım (hasta ameliyathaneyi bilinci açık ve ekstübe olarak terk etti /epikriz raporundan) çok garip bir duygu hiç bişey anlamıyorsunuz . Ayılma odasına götürülürken karnımın içinin çok acıdığını hatırlıyorum . Beni bir köşeye bıraktılar . Ne gelen vardı nede giden . Cami avlusuna bırakılmış gibi hissetmişdim . Bide konuşamıyorsunuz seslenmeye çalışdım . Duyan yok elimi sallıyorum bakarmısınız bakarmısınız diye sesleniyorum hemşireler maşallah sohbetteler ben ameliyata girerken ayılanların yanında bayağ ilgi alaka gösteriyorlardı . Yine kötü kaderim bana yaptı yapacağını bana bakan yok derken içlerinden biri ; canım söyle demezmi . Acıyor diyebildim . Şimdi sana iğne yaparız geçer dedi . Yaptılarmı hatırlamıyorum . Odaya çıkmam bayağ sürdü . Çıkarılırken ilk eşimi gördüm ozaman kurtuldum dedim . Odaya alındığınızda hastabakıcı ve refakatciniz hemen sizi giydiriyor(Benim refakatcim eltimdi çok teşekkür ediyorum ona hakkı ödenmez en zor iş onunkiydi birde ilk gün olması dolayısıyla)  . Ardından serumlarınız bağlanıyor . Ağrı kesiciler ve antibiyotikler yapılıyor . Bulantı içinde bir iğne akşama doğru artık ağrınız kalmıyor . O kadar çok dayanılmıycak bir ağrı değildi.Ben çok sızlanmadım . Herkezin ağrı eşiği farklı olabiliyor . Akşam artık saat 10 gibi seni kaldırıyorlar . Başlıyosun yürümeye tabi bir kişinin yardımına ihtiyac duyuyorsun . Serum makinası burnunda , midene inen nazo gastric hortum var . Midenin içini temizliyor . Dışarıda onun bir torbası var orada toplanıyor . Birde midenin etrafını saran bir diren var . Oda oradaki kanı temizliyor . Yani tahliye ediyor.Onun hortumuda sol tarafınızda küçük bir kesiden dışarı başka bir kutuda toplanıyor . Anlıyacağınız biyonik adamlar gibi geziniyorsunuz . Birtek ışın kılıcınız eksik . Oda olsa tam uzaylı .Burundaki direnin en iyi tarafı kusma olmuyor, bulantıyı engelliyor. Hastane de üç gün kaldım sık sık yürüyüş yaptırıyorlar enboli riskinden dolayı . Çoraplar hala bacağınızda oluyor eve gidene kadar çıkarmıyorsunuz .Yattığınız süre zarfında bacaklarınız bir makinaya bağlı sürekli pompa yapıyor. Kan akışı için emboli olmamak için bunu yapıyorlar .Yalnız söylemek istiyorum ki bir çok arkadaşımı ameliyat olduğunda hastane de ziyaret ettim.Bazı hastahanelerde bu makinaların olmadığını gördüm . Çok önemli bir alettir, hayatı önem taşıyor ve ameliyat olacak arkadaşlarımız lütfen bu makinalar yoksa hemen vazgeçin ameliyattan . Senin kilon çok deyildi biz ondan takmadık falan kelimeleri hikaye . Açıkca söylüyorum emboli yüzünden ölen bir çok arkadaşımız var . Televizyon da seyrediyorum adam 180 kilo komaya girmiş ameliyattan sonra bacağında ne çorap ne makina var . Bazı şeyleri doktorların vicdanına bırakmayın . Şakır şakır paraları cukkalıyorlar senin hayatını düşünen yok .(cukkalayanlar kendini biliyor lütfen bu kelimeye takılıpta bana mail atmayın sayın doktorlar) Sonra geride kalanlar televizyonlarda ağlıyorlar yazık bu insanlara .
Hastahaneden çıkacağınız gün artık direnleriniz çıkarılıyor . Burnunuzdaki direni rontgende çıkarıyorlar . Bir yandan burnunuzdan baryumlu su veriyorlar , biryandan da rontgeninizi çekiyorlar. Midede kaçak riski varmı diye . Size tavsiyem suyu şişeyle kafaya dikip için . Daha rahat ben çok kötü olmuşdum hortumu .Yavaş yavaş çektikleri için felaket öğrüyorsunuz . Sonunda içtiklerinizide çıkartıyorsunuz . Ben hortumu çektirdim ve sıvıyı kafaya diktim . Okadarda kötü deyildi tadı içebilirsiniz . En sonunda bütün kontrolleriniz bitiyor ve doğru evin yolunu tutuyorsunuz.

15 yorum:

  1. mrb elif bn 19 yaşndaym ve kilolarımdan çok şikayetçiyim bu ameliyatı ailme söledm ama istemediler bu yaşıma kadr deil ameliyat serum bile yemedm koruorum amelyt olalı ne kadr oldu ve hç sorun oldumu bana yardmcı olrsan sevınırım tşkr edrm şmdiden

    YanıtlaSil
  2. canım benim yaşın çok küçük kıyamam vallahi. Lütfen endokrin ve diyetisyene acil görün. kilo vermeyle ilgili yapmış olduğun istikrarlı ne var onuda deyerlendirmek gerekiyor. Herşeyi denemiş olmak gerekiyor. Bu ameliyatlar mucize deyil.

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun... operasyonu nerede geçirdiniz

    YanıtlaSil
  4. OPERASYONU NEREDE GEÇİRDİNİZ ÇOK ACİLLL LÜTFEN

    YanıtlaSil
  5. bnde amaliyat olmam lazım aşırı kiloluyum mersinde bu amaliyatı ücretsiz yapan varmı acil........

    YanıtlaSil
  6. selam bende bu amaliyati olucam fsm hastanezinde benden de o embolin corabindan istediler o bahsettigniz makine embolin corabiyla alakalimi 10 haziran amaliyat tarihim

    YanıtlaSil
  7. Emboli makinasından farklı bişey ama hem o çorop heöde malina olursa riski en aza indirir ama mağlesef FSM de bunun gibi bir çok şey yok. Ayrıca Hasan Altun hastane çıkışı mide kaçak testide yapmıyor. Allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  8. 18 yaşında oldum bu ameliyatı 55 kile verdim pişman değilim... yaş falan mesele değil

    YanıtlaSil
  9. merhaba acaba hangi doktorları öğrenirsiniz bende bu ameliyatı düşünenlerdenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben doktor önermiyorum. Nerde var diye sorulunca cevaplıyorum ama gerisi size kalmış

      Sil
  10. Senem Hanim konuyu baya bi once acmissiniz ama benim size bir kac sorum olacak oncelikle yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum. Ben Amerikda yasiyorum Turkiyeye senede 1 kez 1 ay kalmak icin geliyorum. Boyum 168 kilom nihayet 97 ye ulasti cocuk sahibi olamiyorum doktorum kilonu vermin gerekiyor dedi ama nafile ne yapsamda veremiyorum ve bu ameliyati olmaya karar verdim 29 yasindayim hayatim mahvolucak dur demezsem soruma gelirsem oncelikle ben 1 ay kalabildigim icin Turkiyede hastanelerde bu ameliyatla ilgili cok sira varmi yani bana 1 ay yeterli olucakmi birde Turkiyede sigortam yok Toplamda benim masrafim sizing tahmininiz ne olur Bu arada size tebrik ediyorum ameliyata karar vermeniz en buyuk basaridir bence cvplarsaniz beni cok mutlu etmis olacaksiniz
    Esenlikle kalin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğba hanım fiyatları çok bilmiyorum ama 12.000 ile 20.000 arası ödersiniz diye düşünüyorum. Ama bu kadar az bir kilo ile olmanzızıda önermem verilmeyecek kilo değil. başka yönetenleri arayım alkali dietine bakın

      Sil
  11. Senem hanım merhaba. Bende bu ameliyatı olmayı düşünenlerdenim. 22 yaşındayım, boyum 1.65 ve 100 kiloyum. insülin direnci ve polikistik over var. yıllardır kilo problemim vardı ama özellikle evlendiğimden beri (2 senedir) daha da arttı ve 25-30 kilo aldım. sürekli spor ve diyet yapmama rağmen. Yani son çare olarak bunu düşünüyorum. Kistlerimden kurtulup çocuk sahibi olabilmem için de kilo vermem şart. benim kilom (vücut kitle endeksim 37.5) bu ameliyat için uygun mu sizce. Biraz da tedirginim açıkçası, bana verebileceğiniz bi tavsiye var mı? Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, devletin ameliyat kriterinde değilsiniz ancak yandaş hastalık sayarlarsa 35 bile ameliyat oluyor. Birde son SUG kararına göre ücret alınacakmış artık. Hastaneden bu konuda bilgi alın derim. Cerrahi yada Endokrinden öğrebilirsiniz.

      Sil
  12. senem hanım bugün doktora gittim, ameliyat kararı alındı yarın test yapılacakmış. yalnız tam çıkarken hemşire iki tane hap verdi bunu gece iç diye. sanırım heyecandan ve stresten atladım ona sormayı. size de verildi mi bu? ikisini birden mi içmem gerekiyo saat kaçta içicem hastaneye kaçta gidicem bi bilginiz var mı yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil

YORUMUNUZU BİR KERE YAZMANIZ YETERLİ DENETLEMEDEN SONRA YAYINLANIYOR TEŞEKKÜRLER.