28 Ekim 2010 Perşembe

BENDE ARTIK TÜP MİDELİYİM ( Tekrar )

Bu yazımı tekrar başa çekiyorum Blogu gezmeye üşenen arkadaşlar için :))

Bu gün itibarıyla tam 4 ay(6. ayım bitti verilen toplam kilo 28)oldu 5 mart'da Marmara Üniversitesi Hastanesin de Tüp mide ameliyatı oldum . Ameliyat sırası gelip te hastaneden kaçan başka hastanın sayesinde 1,5 ay öne alınmıştı. Hala dua ediyorum ona bu sıcaklara kalmadan ameliyatımı olabildim. Öncesinde 3 ay süren tahliller , spor fizyolojisi , diyetisyen , endokrinoloji , kadın doğum hepsinde sırayla kontrollerden geçtim söyledikleri tek şey insülin direncim olduğu ve en fazla verebileceğim kilonun 15-20 kiloyu geçmiyecek olduğuydu. Buda bana yeten bir kilo deyildi , çünkü 113 kiloydum daha fazla vermem gerekiyordu . Böylelikle bende obezite cerrahisini yaptırmam gerektiğini anlamış oldum ama HANGİSİ işte bu soru beni çok yormuştu . Kelepçe 'yi zaten kafamdan daha ilk gün silmiştim. Çıkartılınca tekrar kilo almayı durdurucak hiç bişey yokdu . Sürekli diyet yapmak zorundaydım . Bu sorunları yaşayan insanlarla konuşduğum da kelepçe'yi düşünme diyenlerin sayısı fazlaydı .O yüzden onu aklımdan çıkarmışdım . Tüp mide yada Gastric Bypass hangisi olcakdı .Başka bir siteden bu ameliyatları olmuş arkadaşlarla konuşduk ca tüp mide ameliyatı daha fazla kafama yatmışdı . Fakat bununda kendince eksileri vardı. Birincisi mide dışarıya çıkarılıyordu geri dönüşümü yokdu , ayrıca geçmişe yönelik çok fazla veride yokdu beş senedir yapılan bir ameliyattı sonrasında neler olabilirdi bilinmiyordu, sadece tahmin ediliyordu. Bu konuda Halil Coşkun hocamızın internette yazıları var çok faydasını gördüm kendilerine teşekkür ediyorum.

Gelelim Gastric Bypass ameliyatına . Bu ameliyatın en önemli sıkıntısı , alınan gıdalarda meydana gelen emilim bozukluğundan dolayı ilerleyen günlerde bir takım vitamin eksikliklerinin oluşabilmesi (Vit B12, Folik asit, Demir eksikliği gibi) Hayat boyu bu eksiklikler yüzünden ilaçlarla yaşamam gerktiği beni bu ameliyattan soğutmuştu , çünkü yıllarca ilaç içmekten zaten bıkmışdım ve birdaha çanta dolusu ilaç içmemek için bu ameliyatı olmak istemişdim . Gerçi tüp midede bu sorun olmadığı söylenmişti ama oda çok doğru deyilmiş ben ikinci ayımdan sonra demir ilaçları kullanmaya başladım her ameliyatın bir yan etkisi mutlaka oluyor artı ve eksileri düşünmek ve yaşanan sıkıntıların kendiniz için ne kadar önemli olup olmadığına kendiniz karar vermeniz gerekiyor. Gastric Baypass 'lı olanlar Tüp midelilere oranla daha fazla kilo veriyordu . Birde daha hızlı bizde ilk ay hızlı verdik 15 kilo gibi bir kilo vermişdim ve heryerim kırışmışdı. Acayip bir durumdu ve hep öyle olacam sandım fakat kilo verimi yavaşlayınca vücut hemen toparlanmaya başladı o yüzden yavaş vermek daha iyi gibi bana göre .( Birde protein ağırlıklı beslenirseniz sarmadan kilo veririniz)

Sonuç olarak her ikiside obeziteyle mücadelede çok etkin bir operasyon bunu düşünen arkadaşların artı ve eksilerini iyi düşünmesi lazım . Ameliyatın her ikisinde de emboli gibi ve daha başka riskleri var bunu önlemede bitakım tedbirler alınıyor.Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. 113 kiloyla girdiğim ameliyata şu anda 90'la devam ediyorum ben biraz az verdim ama daha çok veren arkadaşlarım var.Bu ameliyatı olmaktan hiç pişman deyilim umarım son çareniz ameliyat sa başarırsınız.( son güncellemeyi bildireyim 23.11.2012-- 85 kiloyum )


4 yorum:

  1. Senem hanım merhaba,
    öncelilkle sizi cesaretiniz ve azminizden dolayı tebrik ederim.Benimde kilo sorunum var,ve yıllardır buna kalıcı bir çözüm bulamadım.Tüp mide ameliyatının çok başarılı olduğunu okudum,duydum,araştırdım.Fakat ögrenmek istediğim şu;bu ameliyat için,kilo sınırı varmı,ben 27 yaşında 85 kiloyum,120kg üstünde olmak gerek diye birşeyler duymuştum,siz bu konuda ne diyosunuz?şimdiden teşekkürler.
    Sevgiler,Tuğba Kılıç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Tuğba,
      İnan bu kilo ile ameliyatı düşünmemen lazım. Verilmeyecek bir kilo değil. VKİ sinin 40'ın üstü olması lazım ameliyat için. 120 üstü diye bişey yok boy kilo oranları esas alınır. İnternetten hesaplayabilirsin.

      Sil
  2. Merhaba ameliyattan si ra sanirim 6 yil gecmis bu sure zarfinda ameliyata bagli rahatsizlik yasadiniz mi?yemek yemeyi kendi iradeniz le mi kestimiz yoksa ameliyat sonrasi caniniz ymk istemedi mi?

    YanıtlaSil

YORUMUNUZU BİR KERE YAZMANIZ YETERLİ DENETLEMEDEN SONRA YAYINLANIYOR TEŞEKKÜRLER.