26 Ağustos 2013 Pazartesi

OBEZİTE AMELİYATI SONRASI ÇORBA & PÜRE TARİFLERİ



Birçok defa tek tek cevapladığım bir soruyu artık bir başlık altında toplamak istedim. Yemek işiyle uğraşınca haliyle bu sorularda kaçınılmaz oluyor. Hafta hafta ekleme yapmayacağım. İlk hafta berrak sıvı diyetinden sonra tanesiz olarak 3 hafta boyunca sıvı tüketeceksiniz. Püre tarifleri 2. haftadan sonra ufak ufak geçiş yapabilirsiniz. Hazır bebek mamaları haricinde ben kendim evde yapıp tüketmek isterim derseniz meyve ve sebze püresi tarifi çorbalardan sonra vereceğim.


1. HAFTA


    Bu hafta buyunca tamamen berrak sıvı alınıyor. Nedir berrak sıvı?

    İçinde hiç bir şekilde tane ve posa olmayan sıvılar. Yani et suyu, tavuk suyu, ıhlamur, elma suyu, üzüm suyu gibi berrak olan meyve suları ve içecekler. Elma suyu ve üzüm suyunu hazır olarak tüketebilirsiniz. Organik olanlar var biraz daha pahalı ama bu sıralar iyi beslenmenizi tavsiye ederim. Kendinizde sıkarak elde edebilirsiniz ama mutlaka ince pirinç süzgecinden geçirin. Süt bu hafta genellikle önerilmiyor gaz yaptığı için. Ama daha sonraki haftalarda bol bol içmenizi tavsiye ederim.

    Tavuk ve et suyu tarifi ilk başta veriyorum. Özellikle tüm verdiğim çorba tariflerine uygulamanızı tavsiye ederim. İlk hafta berrak sıvı diyetinde bol bol tüketeceksiniz fakat yaptığınız çorbalara da eklemeniz gerekiyor.


    TAVUK SUYU TARİFİ


    Malzemeler:


    1Kilo kemikli tavuk eti

    3-4 dilim limon

    2 adet ufak soğan

    2-3 dal kereviz yaprağı

    2 adet havuç

    5-6 adet tane karabiber

    1 adet defneyaprağı

    2-3 dal maydanoz

    Deniz Tuzu


 Yapılışı:


     Öncelikle tavukları iyice temizleyip yıkayın. Tüyleri ve iç organları kalmasın.

    Tencereyi orta dereceli ateşe alın ve tavukları bir kaç parçaya böldükten sonra tencereye alın.

    Hiç yağ koymadan arkalı önlü derisinin yağı çıkana kadar pişirin. 4-5 dakika yeterli oluyor.

    Tavukların üstünü 5 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin.

    Daha sonra tüm malzemeleri de katın. Soğanları bütün koyuyorsunuz. Tuzunu da ilave edip ağzı açık fokurdayana kadar kaynatın.

    Üstüne toplanan kefleri kaşıkla alın.

    Kapağını kapatıp takribi 2 saat kısık ateşte pişmeye bırakın.

    Tavuk suyunu süzgeçten geçirip suyunu dilerseniz bölüp dipfrize kaldıra bilirsiniz daha sonra kullanmak için.


    ET SUYU & KEMİK SUYU


    Et suyunu genelde ben kemikten yaparım. Daha lezzetli olur. Ama siz bulamazsanız kemikli etle de yapabilirsiniz.


    Malzemeler


    1 kg dana kemiği

    2 adet soğan

    2 adet orta boy kereviz sapı ya da kendisi

    2 adet havuç

    1 demet maydanozun sapları

    3 adet defneyaprağı

    3-4 dal kekik

    4-5 litre su

    Yapılışı:


    Öncelikle kasabınızdan dana kemikleri alın ve parçalatın. Tercihen üst bacak kemiklerini kullanın. Bunları güzelce yıkayın ve fırın tepsisinde 220 dereceli fırında iyice kahverengi olana kadar fırınlayın. Üzerindeki köpükleri fırını arada açıp bıçakla kazıyın. 1 saat kadar bir süre fırınlanacak. Daha sonra garnitürleri, sebzeleri ile beraber derin bir tencereye kemikleri alın ve 4,5 litre su ekleyin. Üzeri açık olarak kaynatılacak. Üzerine biriken köpükleri temizleyin. 4 saat kadar kaynayan suyu tel süzgeçten geçirip soğutun. Tavuk suyu gibi kemik suyunu da dipfrize bölerek atabilirsiniz.


2.HAFTA'DAN SONRA


2. haftadan itibaren birçok kalem yiyecek listenize giriyor bunları tek tek daha öncede burada yazmıştım. Bu sefer sadece çorba, püre ve içecek tarifleri vereceğim. Çorbalar mutlaka ılık olarak tüketilecek. Ne çok sıcak ne de çok soğuk içilmeyecek.


 MEYANELİ TAVUK SUYU & ET SUYU


Yukarıda verdiğim reçeteleri aynı şekilde uyguladıktan sonra dilerseniz meyane yaparak bu şekilde tükete bilirsiniz.


Meyane için gerekli malzemeler:


    1 yemek kaşığı un

    1 yumurta sarısı

    1 limon suyu


Yapılışı:



Malzemelerin hepsini karıştırıp hazırladığınız tavuk yada et suyuna kaynamaktayken yavaş yavaş yedirerek ekleyeceksiniz. Yumurta kesilmemesi için önceden içine bir yemek kaşığı sıcak et ya da tavuk suyundan ekleyip karıştırıp o şekilde kaynayan çorba suyuna ekleyin. Ilık olarak tüketin.


DOMATES ÇORBASI:


Malzemeler

    1 Kavanoz domates suyu (1 lt ) ya da 1 kilo rondodan çekilmiş kabuksuz domates

    1 Yemek kaşığı domates salçası

    1 Yemek kaşığı un

    1 Yemek kaşığı zeytinyağı

    1 Su bardağı soğuk süt

    Tuz

    1 adet kesme şeker.

    Sıcak su ( et yada tavuk suyu )


YAPILIŞI


    Öncelikle domates suyunu tel süzgeçten geçirelim.

    Tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyelim ve unu 1-2 dakika kavuralım.

    Kavrulan unun içine bir yemek kaşığı salçamızı da ekleyip 1-2 dakika beraber kavuralım.

    Soğuk sütüde yavaş yavaş ekleyelim bir yandan da hızlıca tel çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim.

    En sonunda da domates suyumuzu katalım

    Eğer kıvamı yoğunsa tavuk suyu ya da et suyu ile açalım.

    Tuz ve şekeri de ekleyip 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın ocağın. Ilık olarak servis yapın.


BEZELYE ÇORBASI TARİFİ


Malzemeler:


    1/2 kilo bezelye

    2 adet kuru soğan

    1 su bardağı süt

    1 yemek kaşığı un

    Tuz, karabiber

    Kaynar su ( tavuk yada et suyu )


    YAPILIŞI:

    Soğanları irice doğrayıp tencerede 10-15 dakika az bir yağ ile sote leyin

    Üzerine bezelyeleri de ilave edip 3 bardak kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin.

    Haşlanan sebzeleri blender edip pirinç süzgeci ile süzün.

    İki kaşık yağ ile unu tencerede kavurun. Üzerine blender ettiğiniz çorbayı topaklaşmadan karıştırarak ilave edin.

    Sütü kaynamakta olan çorbaya karıştırırken yavaş yavaş ekleyin ve 5 dakika sonra ocağı kapatın. Ilık olarak servis yapın.


    TARHANA ÇORBASI


    Malzemeler:

  •   1 çay bardağı tarhana 
  •  1 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kaynar su ( tavuk yada et suyu )
YAPILIŞI:


    Tarhanayı 1-2 saat öncesinden ılık su ile ıslatın

    Islanana tarhanayı kaşıkla iyice ezerek pütürlüğünü alın.

    Soğanı küp küp doğrayıp tencerede az zeytinyağı ile soteleyin.

    İyice öldürdüğünüz soğanlara sarımsakları rendeleyin. Salçayı da ekleyip kavurun

    Sulandırdığınız tarhanayı tencereye alın karıştırarak tavuk suyunu ekleyin 10 dakika daha kaynatın.

    Blender ile tarhana çorbasını iyice çekin. İçinde pütür kaldığını düşünürseniz tel süzgeçten geçirin. Ilık olarak servis yapın.


    YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI


    Malzemeler:


    1 küçük boy patates

    1 kabak

    2-3 sap maydanoz veya ıspanak

    1 yemek kaşığı un

    1 su bardağı yoğurt

    1 yumurta sarısı

    1 limon suyu

    Kaynar su ( tavuk suyu ya da et suyu )


    Yapılışı:


        Tüm sebzeleri tavuk suyu ya da et suyu ile beraber düdüklü tencerede pişirin.

        Pişen sebzeleri blender edin. Süzgeçten geçirin.

        Un, yumurta sarısı, yoğurt ve limonu bir kapta karıştırın ve blender ettiğiniz çorbaya ekleyin.2-3 dakika daha karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tencere kapağını kapatmayın çorba kesilir. Ilık olarak servis yapın.


KABAK ÇORBASI
Malzemeler


2 adet kabak

1 havuç

1 adet soğan

1 diş sarımsak

1 yumurta sarısı

1 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı un

1/2 limon

Yeteri kadar et ya da tavuk suyu


  Hazırlanışı

Soğanları ufak ufak doğrayıp tavada az bir yağ ile soteleyin üzerine küçük küçük doğradığınız havuçları da atın onları da biraz kavurun en sonunda da kabak ve sarımsakları atın. Onları da güzelce kavurduktan sonra üzerine iki parmak geçecek kadar et yada tavuk suyumuzu koyup tuzunu ekleyip kaynamaya bırakalım.

Bir yandan da terbiyemizi yapalım un, yumurta sarısı, yoğurt ve limonu karıştırıp çırpalım.

sebzeler iyice haşlandı ise blender edelim suyu az geldiyse tekrar ekleyelim. Çorbanın terbiyesini de yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim. Ocağın altını kapatıp ılık olarak servis yapın.


MERCİMEK ÇORBASI


Mercimek çorbasını ben 2. haftadan sonra tüketmeye başlamıştım. Eğer gaz sorununuz varsa uzak durmanızda fayda var.


Her zaman yaptığınız mercimek çorbası tarifine ilave olarak mercimekler haşlanırken ikiye bölünmüş soğan ve küçük havuç ekledim. Normal su yerine et suyu kullanmıştım. Blender ettikten sonra tel süzgeçten geçirip limon ekleyip tüketmiştim.

PÜRE TARİFLERİ:

Aslında ben çok püre tüketmedim daha çok hazır bebek mamasından yedim. Başınızda bir insan varsa size bunları hazırlaması daha kolay oluyor. Canınız istemediği için kalkıp kendiniz için yapmanız bir hayli zor. En azından ben yapamadım.



Çok fazla tüketmemeniz kaydıyla patates püresi yiyebilirsiniz. Ama unutmayın içinde nişasta var parçalanınca insülin oluyor :(


Patates püresi


1-2 adet patatesi haşlayın. İçine beyaz peynir ya da labne peynirini katıp iyice ezin. Pürüzsüz olması gerekiyor. Tuz ile tatlandıra bilirsiniz. Gaz probleminiz varsa muskat cevizi rendeleye bilirsiniz patates püresinin içine. Çok güzel lezzet de verir.

Karışık sebze püresi

Mevsimine göre bulabildiğiniz sebzeler ( yada sevdiğiniz mi demek lazım :D ) çok fazla karıştırmadan 2-3 sebzeyi ( kereviz, kabak, patates, havuç, soğan, enginar, brokoli, karnabahar gibi sebzeler olabilir. Bunlardan istediklerinizi et ya da tavuk suyu ile beraber haşlayın. Hatta haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar da irmik atın. Daha sonra fazla suyunu süzün ( süzdüğünüz suyu atmayın mutlaka bunu daha sonra içmek üzere buzdolabına kaldırın ) tel süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Yoğunluğunu almak için süt ya da labne peyniri ekleyip tuzunu ilave edin. Dilerseniz sebze püresine limon suyu kata bilirsiniz. Özellikle enginar ve kerevize çok yakışıyor.


Meyve püresi ( kuru kayısı )


Mevsim itibari ile tazesi olmadığı için kuru kayısıdan yaptım.



Yarım kilo kuru kayısı yıkayıp düdüklüye atın üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyip 20 dakika kaynatın. Daha sonra tel süzgeçten geçirip kavanozlaydın. İstediğiniz zaman çıkarıp ılık olarak tüketin.


Meyve püresi ( elma )


 2 şekilde elma püresi yapabilirsiniz.



1. si cam rende ile bebeklere yapılan şekilde yapabilirsiniz. Ya da elmaları kabuklarını soyup çok az su ile kayısı gibi pişirip süzgeçten geçirerek yapabilirsiniz. Ben 2. ci yöntemi seçtim daha tanesiz olur diye.


Meyve püresi ( muz & şeftali )


Her iki meyvelerin ‘de kabuklarını soyup tel süzgeçten bastırarak pürüzsüz bir kıvam olacak şekilde geçirdim. İçine 2-3 damla limon suyu ekleyin kararmaması için.

( Bu arada uzun bir süre blogla ilgilenemeyeceğim. 1,5 ay sonra doğum yapacağım Allah'ın izniyle. Mesajlarınıza yada maillerinize cevap yazamazsam yada hemen dönüş yapamazsam kusura bakmayın. Dularınıza talibim :D)

7 yorum:

  1. Tarifler için teşekkürler, Allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  2. Sanem hnm merhaba ben tup mide ameliyati olmustum hatta siz beni ziyarete bile gelmistiniz :) fsm hastanesinde olmusfum.ama suanda veedigim butun kilolar geldi neredeyse iki fogum yaptim cunki :( biri iki biri yedi aylik iki evladi. Oldu ama bu kilolar pisikolojimi mahvetti depresyona girmisim ne yapcam bilmiyorum bir akil verin ne olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilanur merhaba,
      valla canım benimde durumum seninle aynı diyebilirim. 33 kilo verdim 13kilosunu geri aldım. zaten hepsinide verememiştim. Tüp midede bu durumlar oluyormuş. Ameliyatı olduktan sonra öğrendik bzide bunları. Aslında Bypass içinde aynı şey söz konusun olabiliyor. Bende yeni doğum yaptım hamileyken 6,5 kilo aldım ama doğumdan sonra aldğım kiloyu verip tekrar aldım diyette yapamıyorum şu anda. Tekrar doktoruna görün istersen belki bir düzeltme ameliyatı önerebilir doktor. ben konuştuğumda doktorumda takma kafanı tekrar yaparız dedi sevineyimmi üzüleyimmi bebeğim varken hayatta yapamam. 4 ay ağır kaldıramıyorsunda oda değil bu risklere değermi bence azim edip spor ve diyete başlamalı. hayatt tarzımızı değiştirmemiz lazım. ben yemeden aldım neden çünkü evde oturdum bilgisayar başından sabahlara kadar kalkamıyorum. Evde çalışıyorum odaha kötü adım atamadım bir yere :((

      Sil
    2. Hangi dr.duzeltme ameliyati yapariz dedi ne kadar ucret istedi duzeltme ameliyati nedir sanem hnm

      Sil
    3. Benim konuştuğum hocada ücretli canım. ikincia meliyat için tekrar VKİ 40 ın üstümü ona bakabilirler numne hastanesi ile konuşsana ücretsiz vede iyi ameliyatlar yapıyorlar. sanırım diğer yerlere göre daha az yoğunluğu

      Sil
    4. Kilo almanizin sebebi fazla yemenizmi oldu öğrenebilir miyim? Ben bir yıllık tüp mideliyim. Diyetisyen yardımı ile sesleniyorum. 800 900 kcal arası besleniyorum. Kilo vermem artık çok yavaşladı. Tabiki bende anne olmak istiyorum, ve kilo almaktan korkuyorum. Beni bilgilendirebilirmisiniz. Herkes kilosunu geri mi alıyor yada bu yapmış olduğumuz bir hata mi?

      Sil
  3. Cok uzUldum umarim eski formunuza donebilirsiniz enkisa zamanda.birsey sormak istiyorum mideniz buyudumu yoksa eskisi gibi ufakda metebolizmal bir nedendenmi aldiniz kiloyu.sevgiyle kalin zayif kalin...

    YanıtlaSil

YORUMUNUZU BİR KERE YAZMANIZ YETERLİ DENETLEMEDEN SONRA YAYINLANIYOR TEŞEKKÜRLER.