Birçok defa tek tek cevapladığım bir soruyu artık bir başlık
altında toplamak istedim. Yemek işiyle uğraşınca haliyle bu sorularda
kaçınılmaz oluyor. Hafta hafta ekleme yapmayacağım. İlk hafta berrak sıvı diyetinden
sonra tanesiz olarak 3 hafta boyunca sıvı tüketeceksiniz. Püre tarifleri 2.
haftadan sonra ufak ufak geçiş yapabilirsiniz. Hazır bebek mamaları haricinde
ben kendim evde yapıp tüketmek isterim derseniz meyve ve sebze püresi tarifi
çorbalardan sonra vereceğim.
1. HAFTA
Bu hafta buyunca
tamamen berrak sıvı alınıyor. Nedir berrak sıvı?
İçinde hiç bir
şekilde tane ve posa olmayan sıvılar. Yani et suyu, tavuk suyu, ıhlamur, elma
suyu, üzüm suyu gibi berrak olan meyve suları ve içecekler. Elma suyu ve üzüm
suyunu hazır olarak tüketebilirsiniz. Organik olanlar var biraz daha pahalı ama
bu sıralar iyi beslenmenizi tavsiye ederim. Kendinizde sıkarak elde
edebilirsiniz ama mutlaka ince pirinç süzgecinden geçirin. Süt bu hafta
genellikle önerilmiyor gaz yaptığı için. Ama daha sonraki haftalarda bol bol
içmenizi tavsiye ederim.
Tavuk ve et suyu
tarifi ilk başta veriyorum. Özellikle tüm verdiğim çorba tariflerine
uygulamanızı tavsiye ederim. İlk hafta berrak sıvı diyetinde bol bol
tüketeceksiniz fakat yaptığınız çorbalara da eklemeniz gerekiyor.
TAVUK SUYU TARİFİ
Malzemeler:
1Kilo kemikli
tavuk eti
3-4 dilim limon
2 adet ufak soğan
2-3 dal kereviz
yaprağı
2 adet havuç
5-6 adet tane
karabiber
1 adet defneyaprağı
2-3 dal maydanoz
Deniz Tuzu
Yapılışı:
Öncelikle
tavukları iyice temizleyip yıkayın. Tüyleri ve iç organları kalmasın.
Tencereyi orta
dereceli ateşe alın ve tavukları bir kaç parçaya böldükten sonra tencereye
alın.
Hiç yağ koymadan
arkalı önlü derisinin yağı çıkana kadar pişirin. 4-5 dakika yeterli oluyor.
Tavukların üstünü
5 parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin.
Daha sonra tüm
malzemeleri de katın. Soğanları bütün koyuyorsunuz. Tuzunu da ilave edip ağzı
açık fokurdayana kadar kaynatın.
Üstüne toplanan
kefleri kaşıkla alın.
Kapağını kapatıp
takribi 2 saat kısık ateşte pişmeye bırakın.
Tavuk suyunu
süzgeçten geçirip suyunu dilerseniz bölüp dipfrize kaldıra bilirsiniz daha
sonra kullanmak için.
ET SUYU &
KEMİK SUYU
Et suyunu genelde
ben kemikten yaparım. Daha lezzetli olur. Ama siz bulamazsanız kemikli etle de
yapabilirsiniz.
Malzemeler
1 kg dana kemiği
2 adet soğan
2 adet orta boy
kereviz sapı ya da kendisi
2 adet havuç
1 demet maydanozun
sapları
3 adet defneyaprağı
3-4 dal kekik
4-5 litre su
Yapılışı:
Öncelikle
kasabınızdan dana kemikleri alın ve parçalatın. Tercihen üst bacak kemiklerini
kullanın. Bunları güzelce yıkayın ve fırın tepsisinde 220 dereceli fırında
iyice kahverengi olana kadar fırınlayın. Üzerindeki köpükleri fırını arada açıp
bıçakla kazıyın. 1 saat kadar bir süre fırınlanacak. Daha sonra garnitürleri,
sebzeleri ile beraber derin bir tencereye kemikleri alın ve 4,5 litre su
ekleyin. Üzeri açık olarak kaynatılacak. Üzerine biriken köpükleri temizleyin.
4 saat kadar kaynayan suyu tel süzgeçten geçirip soğutun. Tavuk suyu gibi kemik
suyunu da dipfrize bölerek atabilirsiniz.
2.HAFTA'DAN SONRA
2. haftadan itibaren birçok kalem yiyecek listenize giriyor
bunları tek tek daha öncede burada yazmıştım. Bu sefer sadece çorba, püre ve
içecek tarifleri vereceğim. Çorbalar mutlaka ılık olarak tüketilecek. Ne çok
sıcak ne de çok soğuk içilmeyecek.
MEYANELİ TAVUK SUYU
& ET SUYU
Yukarıda verdiğim reçeteleri aynı şekilde uyguladıktan sonra
dilerseniz meyane yaparak bu şekilde tükete bilirsiniz.
Meyane için gerekli malzemeler:
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 limon suyu
Yapılışı:
Malzemelerin hepsini karıştırıp hazırladığınız tavuk yada et
suyuna kaynamaktayken yavaş yavaş yedirerek ekleyeceksiniz. Yumurta kesilmemesi
için önceden içine bir yemek kaşığı sıcak et ya da tavuk suyundan ekleyip
karıştırıp o şekilde kaynayan çorba suyuna ekleyin. Ilık olarak tüketin.
DOMATES ÇORBASI:
Malzemeler
1 Kavanoz domates
suyu (1 lt ) ya da 1 kilo rondodan çekilmiş kabuksuz domates
1 Yemek kaşığı
domates salçası
1 Yemek kaşığı un
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı soğuk
süt
Tuz
1 adet kesme
şeker.
Sıcak su ( et yada
tavuk suyu )
YAPILIŞI
Öncelikle domates
suyunu tel süzgeçten geçirelim.
Tencereye 1 yemek kaşığı
zeytinyağı ekleyelim ve unu 1-2 dakika kavuralım.
Kavrulan unun
içine bir yemek kaşığı salçamızı da ekleyip 1-2 dakika beraber kavuralım.
Soğuk sütüde yavaş
yavaş ekleyelim bir yandan da hızlıca tel çırpıcı ile karıştırmaya devam
edelim.
En sonunda da
domates suyumuzu katalım
Eğer kıvamı
yoğunsa tavuk suyu ya da et suyu ile açalım.
Tuz ve şekeri de
ekleyip 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın ocağın. Ilık olarak servis yapın.
BEZELYE ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
1/2 kilo bezelye
2 adet kuru soğan
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber
Kaynar su ( tavuk
yada et suyu )
YAPILIŞI:
Soğanları irice
doğrayıp tencerede 10-15 dakika az bir yağ ile sote leyin
Üzerine
bezelyeleri de ilave edip 3 bardak kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
Haşlanan sebzeleri
blender edip pirinç süzgeci ile süzün.
İki kaşık yağ ile
unu tencerede kavurun. Üzerine blender ettiğiniz çorbayı topaklaşmadan
karıştırarak ilave edin.
Sütü kaynamakta
olan çorbaya karıştırırken yavaş yavaş ekleyin ve 5 dakika sonra ocağı kapatın.
Ilık olarak servis yapın.
TARHANA ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 çay bardağı tarhana
- 1 adet soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Kaynar su ( tavuk yada et suyu )
Tarhanayı 1-2 saat
öncesinden ılık su ile ıslatın
Islanana tarhanayı
kaşıkla iyice ezerek pütürlüğünü alın.
Soğanı küp küp
doğrayıp tencerede az zeytinyağı ile soteleyin.
İyice öldürdüğünüz
soğanlara sarımsakları rendeleyin. Salçayı da ekleyip kavurun
Sulandırdığınız
tarhanayı tencereye alın karıştırarak tavuk suyunu ekleyin 10 dakika daha
kaynatın.
Blender ile
tarhana çorbasını iyice çekin. İçinde pütür kaldığını düşünürseniz tel süzgeçten
geçirin. Ilık olarak servis yapın.
YOĞURTLU SEBZE
ÇORBASI
Malzemeler:
1 küçük boy
patates
1 kabak
2-3 sap maydanoz
veya ıspanak
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı
yoğurt
1 yumurta sarısı
1 limon suyu
Kaynar su ( tavuk
suyu ya da et suyu )
Yapılışı:
Tüm sebzeleri
tavuk suyu ya da et suyu ile beraber düdüklü tencerede pişirin.
Pişen
sebzeleri blender edin. Süzgeçten geçirin.
Un, yumurta
sarısı, yoğurt ve limonu bir kapta karıştırın ve blender ettiğiniz çorbaya
ekleyin.2-3 dakika daha karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tencere kapağını
kapatmayın çorba kesilir. Ilık olarak servis yapın.
KABAK ÇORBASI
Malzemeler
2 adet kabak
1 havuç
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı un
1/2 limon
Yeteri kadar et ya da tavuk suyu
Hazırlanışı
Soğanları ufak ufak doğrayıp tavada az bir yağ ile soteleyin
üzerine küçük küçük doğradığınız havuçları da atın onları da biraz kavurun en sonunda
da kabak ve sarımsakları atın. Onları da güzelce kavurduktan sonra üzerine iki
parmak geçecek kadar et yada tavuk suyumuzu koyup tuzunu ekleyip kaynamaya
bırakalım.
Bir yandan da terbiyemizi yapalım un, yumurta sarısı, yoğurt
ve limonu karıştırıp çırpalım.
sebzeler iyice haşlandı ise blender edelim suyu az geldiyse
tekrar ekleyelim. Çorbanın terbiyesini de yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim.
Ocağın altını kapatıp ılık olarak servis yapın.
MERCİMEK ÇORBASI
Mercimek çorbasını ben 2. haftadan sonra tüketmeye
başlamıştım. Eğer gaz sorununuz varsa uzak durmanızda fayda var.
Her zaman yaptığınız mercimek çorbası tarifine ilave olarak
mercimekler haşlanırken ikiye bölünmüş soğan ve küçük havuç ekledim. Normal su
yerine et suyu kullanmıştım. Blender ettikten sonra tel süzgeçten geçirip limon
ekleyip tüketmiştim.
PÜRE TARİFLERİ:
Aslında ben çok püre tüketmedim daha çok hazır bebek
mamasından yedim. Başınızda bir insan varsa size bunları hazırlaması daha kolay
oluyor. Canınız istemediği için kalkıp kendiniz için yapmanız bir hayli zor. En
azından ben yapamadım.
Çok fazla tüketmemeniz kaydıyla patates püresi
yiyebilirsiniz. Ama unutmayın içinde nişasta var parçalanınca insülin oluyor :(
Patates püresi
1-2 adet patatesi haşlayın. İçine beyaz peynir ya da labne
peynirini katıp iyice ezin. Pürüzsüz olması gerekiyor. Tuz ile tatlandıra
bilirsiniz. Gaz probleminiz varsa muskat cevizi rendeleye bilirsiniz patates
püresinin içine. Çok güzel lezzet de verir.
Karışık sebze püresi
Mevsimine göre bulabildiğiniz sebzeler ( yada sevdiğiniz mi
demek lazım :D ) çok fazla karıştırmadan 2-3 sebzeyi ( kereviz, kabak, patates,
havuç, soğan, enginar, brokoli, karnabahar gibi sebzeler olabilir. Bunlardan
istediklerinizi et ya da tavuk suyu ile beraber haşlayın. Hatta haşlama suyuna
1 tatlı kaşığı kadar da irmik atın. Daha sonra fazla suyunu süzün ( süzdüğünüz
suyu atmayın mutlaka bunu daha sonra içmek üzere buzdolabına kaldırın ) tel süzgeçten
geçirerek püre haline getirin. Yoğunluğunu almak için süt ya da labne peyniri
ekleyip tuzunu ilave edin. Dilerseniz sebze püresine limon suyu kata
bilirsiniz. Özellikle enginar ve kerevize çok yakışıyor.
Meyve püresi ( kuru kayısı )
Mevsim itibari ile tazesi olmadığı için kuru kayısıdan
yaptım.
Yarım kilo kuru kayısı yıkayıp düdüklüye atın üzerini 2
parmak geçecek şekilde su ekleyip 20 dakika kaynatın. Daha sonra tel süzgeçten
geçirip kavanozlaydın. İstediğiniz zaman çıkarıp ılık olarak tüketin.
Meyve püresi ( elma )
2 şekilde elma püresi
yapabilirsiniz.
1. si cam rende ile bebeklere yapılan şekilde
yapabilirsiniz. Ya da elmaları kabuklarını soyup çok az su ile kayısı gibi
pişirip süzgeçten geçirerek yapabilirsiniz. Ben 2. ci yöntemi seçtim daha
tanesiz olur diye.
Meyve püresi ( muz & şeftali )
Her iki meyvelerin ‘de kabuklarını soyup tel süzgeçten
bastırarak pürüzsüz bir kıvam olacak şekilde geçirdim. İçine 2-3 damla limon
suyu ekleyin kararmaması için.
( Bu arada uzun bir süre blogla ilgilenemeyeceğim. 1,5 ay sonra doğum yapacağım Allah'ın izniyle. Mesajlarınıza yada maillerinize cevap yazamazsam yada hemen dönüş yapamazsam kusura bakmayın. Dularınıza talibim :D)
Tarifler için teşekkürler, Allah yardımcınız olsun.
YanıtlaSilSanem hnm merhaba ben tup mide ameliyati olmustum hatta siz beni ziyarete bile gelmistiniz :) fsm hastanesinde olmusfum.ama suanda veedigim butun kilolar geldi neredeyse iki fogum yaptim cunki :( biri iki biri yedi aylik iki evladi. Oldu ama bu kilolar pisikolojimi mahvetti depresyona girmisim ne yapcam bilmiyorum bir akil verin ne olur
YanıtlaSilDilanur merhaba,
Silvalla canım benimde durumum seninle aynı diyebilirim. 33 kilo verdim 13kilosunu geri aldım. zaten hepsinide verememiştim. Tüp midede bu durumlar oluyormuş. Ameliyatı olduktan sonra öğrendik bzide bunları. Aslında Bypass içinde aynı şey söz konusun olabiliyor. Bende yeni doğum yaptım hamileyken 6,5 kilo aldım ama doğumdan sonra aldğım kiloyu verip tekrar aldım diyette yapamıyorum şu anda. Tekrar doktoruna görün istersen belki bir düzeltme ameliyatı önerebilir doktor. ben konuştuğumda doktorumda takma kafanı tekrar yaparız dedi sevineyimmi üzüleyimmi bebeğim varken hayatta yapamam. 4 ay ağır kaldıramıyorsunda oda değil bu risklere değermi bence azim edip spor ve diyete başlamalı. hayatt tarzımızı değiştirmemiz lazım. ben yemeden aldım neden çünkü evde oturdum bilgisayar başından sabahlara kadar kalkamıyorum. Evde çalışıyorum odaha kötü adım atamadım bir yere :((
Hangi dr.duzeltme ameliyati yapariz dedi ne kadar ucret istedi duzeltme ameliyati nedir sanem hnm
SilBenim konuştuğum hocada ücretli canım. ikincia meliyat için tekrar VKİ 40 ın üstümü ona bakabilirler numne hastanesi ile konuşsana ücretsiz vede iyi ameliyatlar yapıyorlar. sanırım diğer yerlere göre daha az yoğunluğu
SilKilo almanizin sebebi fazla yemenizmi oldu öğrenebilir miyim? Ben bir yıllık tüp mideliyim. Diyetisyen yardımı ile sesleniyorum. 800 900 kcal arası besleniyorum. Kilo vermem artık çok yavaşladı. Tabiki bende anne olmak istiyorum, ve kilo almaktan korkuyorum. Beni bilgilendirebilirmisiniz. Herkes kilosunu geri mi alıyor yada bu yapmış olduğumuz bir hata mi?
SilCok uzUldum umarim eski formunuza donebilirsiniz enkisa zamanda.birsey sormak istiyorum mideniz buyudumu yoksa eskisi gibi ufakda metebolizmal bir nedendenmi aldiniz kiloyu.sevgiyle kalin zayif kalin...
YanıtlaSil