20 Ekim 2011 Perşembe

Obezite Ameliyatlarında SGK Uygulaması

Obezite cerrahisi uygulaması düşünülen hastaların, bu ameliyatların devlet sigorta sisteminden faydalanabilmesi için aşağıdaki tebliği Sağlık Bakanlığı tarafından 25.03.2010 tarih ve 27532 sayısı ile yeniden düzenlenerek yayımlanmıştır. Bu tebliği gereği aşağıdaki şartların sağlanmadığı durumlarda geri ödeme yapılmayacağı ve karşılanmayacağı bildirilmektedi.


Tebliğ: Sıra No: 1325, KOD: 609.870 Morbid Obezite Operasyonları: VKİ>40 kg/m2 olan kişilerde (tıbbi endikasyonun Endokrinoloji uzman hekiminin de yer aldığı sağlık kurul raporu ile belgelenmesi halinde faturulandırılabilir).
 
Çıkarımlar:
1.    Vücut Kitle İndeks (VKİ) değeri 40 kg/m2 üzerinde bulunan Class III grubu morbid obez hastalar ameliyat masrafları için SGK kapsamından faydalanabilirler.
2.    VKİ<40 kg/m2 altındaki Class II ve Class I grubu obez hastalar hiç bir şekilde SGK kapsamından faydalanamazlar.
3.    VKİ>40 kg/m2 nin üzerinde olması SGK kapsamından faydalanabilmek için tek başına yeterli bir kriter değildir. Bu hasta grubunun ameliyat olabilmesi için HEYET RAPORUNA ihtiyacı vardır.
4.    HEYET RAPORUNUN çıkarılabilmesi için mutlaka bir ENDOKRİNOLOJİ Uzmanın onayı gerekmektedir.
5.    Endokrinoloji Uzmanının bulunmadığı Üniversite ve Eğitim-Araştırma Hastanelerinde bu ameliyatların yapılması imkansız hale gelmektedir.
 
SGK Ödemelerinin Değerlendirilmesi:
1.    Heyet Raporu almış VKİ>40 kg/m2 Morbid Obez Hastaların ameliyat ücretleri SGK Ek-9 daki ödeme talimatına uygun olarak hastanelere ödemesi gerçekleşmektedir.
2.    SGK Ek-9 daki ameliyat tipleri
a.    Laparoskopik Gastric Bypass
b.    Laparoskopik Gastrik Band
c.    Laparoskopik Sleeve Gastrektomi den oluşmaktadır.
3.    SGK Ek-9 daki ödeme miktarları paket fiyatları içermekte olup yukarıdaki ameliyat tipleri için geçerlidir. Bu ameliyat tiplerinin haricindeki diğer tip obezite ameliyatları (açık cerrahi ve revizyon cerrahisi) SGK Ek-8 den faturalandırılabilmektedir.
4.    SGK Ek-9 daki paket ödeme ücretlerine bu ameliyatlarla ilgili tüm malzemeler dahildir. Dolayısıyla hastanın bu ameliyatlar için dışarıdan malzeme teminine gitmesi gerekmemektedir.
5.    SGK-Ek 9 daki paket ödemelerde hastanın dışarıdan malzeme teminine gitmesi doğru değildir. Böyle bir durumda her iki tarafta yasal olarak hatalı duruma düşmektedir. Bu durumun tespiti SGK ödemesinin iptaline, hasta ve hastane için hukuki incelemeye gidilmesine neden olacaktır.

 Buraya kadar olan kısımda anladığınız üzere VKİ siniz 40 ın  üzerinde olduğu zaman ameliyatınızı devlet ödüyor. Şimdi bu ameliyat raporunu nasıl alacağım diye düşünüyorsanız cevap hastanenin cerrahi polikiniğinine giderek alıyorsunuz. Hastanenin cerrahi polikiliğine gidip ben obezite ameliyatı olmak istiyorum derseniz sizi bu ameliyata uygun olup olmadığınızı araştırmak için çeşitli birimlere yönlendirirler. Bunlar için en başta Uyku testi , Endokrin, Endoskopi ve hatta Diyetisyen bölümlerine yollarlar. Bu süreçler bazen uzun sürebiliyor.  Bir ayda da halledebilirsiniz 2-3 ay dada özellikle Uyku testini paranızla da yaptırmaya kalksanız dışarıda onun içinde gün beklemeniz gerekiyor. Bu işler için biraz sabretmeniz gerekiyor. Bu süreç zarfında hastanenin Diyetisyen bölümüne gitmeniz ve ameliyat olacağınız güne kadar bu bölümden cidi ciddi yardım almanız gerekir.Zira ameliyat olacaksanız bu süre zarfında biraz kilo vermeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Ameliyat komplikasyonunu azaltır. 

6 yorum:

  1. benden 4 binlira istiyorlar morbit obezim 40 üstü çıkıyor 2015 te yürürlüğe girdi dediler acaba doğrumu 137 kılom 163 boyum

    YanıtlaSil
  2. Allah aşkına DOKTOR bey hangi hhastaneye gitsem ücret istiyorlar üniversite 8 bin lira istedi bunu vericek durumum yok ama bole yaşamaktancçok bunaldim psikolajim altüst madem böylebisey var . Bize niye bu şekildesoluyolar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size yardımcı olurmu bilmiyorum ablam Ankara numune hastanesinde mide küçültme ameliyatı oldu
      Ücret odemedı

      Sil
  3. Bende olmak istoyorum 140 kiloyum diskapi numunede nereye basvurmaliyim hic bilmiyorum yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
  4. bende vucut kitlem 38 çıkıyor ben boyle olmaktan sıkıldım psikolojim çok bozuk nasıl yapcam bilemiyorum 92 kiloyum ama boyum 153 ıyuzden agırlığım çok fazla

    YanıtlaSil

YORUMUNUZU BİR KERE YAZMANIZ YETERLİ DENETLEMEDEN SONRA YAYINLANIYOR TEŞEKKÜRLER.