5 Ekim 2016 Çarşamba

Tüp Mide Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları





Midenin büyük bir kısmının kesilerek çıkarılmasında kullanılan tüp mide ameliyatında amaç midenin salgıladığı ghrelin maddesinin üretilmesinin durdurulmasıdır. Bu nedenle kesim işleminde ghrelin maddesinin salgılanmasına nende olan doku cerrahi müdahale sonrasında çıkarılmaktadır. Bu maddenin en basit tanımla iştah arttırıcı özelliği olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı midenin büyük bir bölümünün kesilerek çıkarılmasıyla obezitenin tedavisinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı cerrahi operasyondur.
Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık olarak %80 - % 85 gibi bir kısmı cerrahi yöntemlerle kesilmekte ve vücut dışına çıkarılmaktadır. Midenin hacmi cerrahi yöntemlerle küçültüldüğü için mide hareketlerinde de kısıtlanma olmakta ve tüm bunlara bağlı olarak istenmeyen kilolardan kurtulmak için ışık görülmektedir.
Tüp Mide Ameliyat Avantajları
Tüp mide ameliyatları laparoskopik olarak gerçekleştirildiği için yaraların iyileşme süreci hızlıdır. Yine bu nedenle operasyon sonrası ağrılar az olduğu gibi, hastaneden taburcu olma süresi de kısadır. Yapılan operasyonlar sadece midenin hacimsel olarak küçülmesine neden olmaktadır. Fonksiyonlarda herhangi bir değişikliğe gidilmediği için başlangıç aşamalarında uzmana danışılarak her türlü besin maddesinden tüketmek mümkün olabilir. Açlık hormonu olarak bilinen ghrelinin mideden ayrıştırılmasını nedeniyle iştah azalacak ve buna bağlı olarak kişi kısa sürede doyma hissine ulaşacaktır. Tüp mide ameliyatının avantajlarından birisi de ülser oluşma riskinin minimize edilmiş olmasıdır.
Obezite cerrahisi alanında en çok ihtiyaç duyulan tüp mide ameliyatlarında uzman kararıyla bağırsak bypassı yapılmamaktadır. Bu işlemin yapılmaması bağırsak tıkanıklığının önüne geçtiği gibi, vitamin eksikliği, protein eksikliği ve kemik erimesi gibi risk faktörlerinin de önüne geçecektir. Bağırsak bypass işleminin ileri dönemlerde neden olduğu komplikasyonlar bulunmaktadır. Bağırsak bypass işlemi olmadığı için bu komplikasyonlardan korkan hastalar için tüp mide ameliyatı avantaj sağlamaktadır. Özellikle yüksek kilolu hastalarda tüp mide ameliyatının laparoskopik olarak yapılması nedeniyle diğer yöntemlere oranla çok daha az akciğer sorununa ve daha az yaraya neden olduğu için avantajlıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Dezavantajları
Tüp mide ameliyatı yapılırken fazla kilolardan kısa süre içerisinde kurtulmak hedeflenmektedir. Uzmanın ve hastanın tüp mide ameliyatı sonrasında verilmesini umduğu bir kilo miktarı bulunmaktadır. Fakat tüp mide ameliyatı sonrası istenilen kilo miktarında kaybın yaşanmaması durumları oluşabilmektedir. Ayrıca tüp mide ameliyatının dezavantajlarından birisi de kaybedilen kiloların çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan alınabilme ihtimalinin olmasıdır. Kilo kaybının istenilen miktarda gerçekleşmemesi ve kaybedilen kiloların sonradan tekrar alınabilme ihtimali teorik olarak bakıldığında bu amaçla yapılan her cerrahi müdahalede görülse de tüp mide ameliyatlarına oranla bağırsak bypass işlemlerinde daha az görülmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında kişide yumuşak halde bulunan ve sıvı halde bulunan, ayrıca yüksek kaloriye sahip olan besinler absorbe edilebildiğinde kilo verme işlemi beklendiği kadar hızlı gerçekleşmeyebilmektedir. Tüp mide ameliyatlarında uygulama midenin büyük bir bölümünün kesilerek alınması sonrasında gerçekleştirilmektedir. Cerrahi operasyonda yapılan kesiğin ortadan kaldırılması için dikiş atılmaktadır. Nadiren de olsa midenin büyük bir kısmının kesilerek alınması sonrasında atılan dikişlerde kanamalar ve kaçaklar görülebilmektedir. Midenin büyük bir kısmı tüp mide ameliyatıyla kesilerek vücudun dışına çıktıktan sonra geri dönüşü mümkün olan bir cerrahi müdahale türü değildir. Fakat çeşitli nedenlere bağlı olarak operasyon sonrasında yapılan işlemler doudenal switche ve bypassa çevrilebilmektedir. Her cerrahi müdahale işleminde oluşabilecek potansiyel risk faktörlerinin tüp mide ameliyatı operasyonunda da oluşabileceği ihtimali bilinmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMUNUZU BİR KERE YAZMANIZ YETERLİ DENETLEMEDEN SONRA YAYINLANIYOR TEŞEKKÜRLER.